17 Οκτ 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χωριάτικη χορτόπιτα με σπανάκι ή άγρια χόρτα


Υλικά:
Υλικά για τη ζύμη:
·                     ½ κιλό αλεύρι
·                     Λίγη μαγιά αραιωμένη σε χλιαρό νερό (αν το αλεύρι δεν φουσκώνει από μόνο του)
·                     1 αυγό
·                     1 φλιτζάνι λάδι
·                     1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
·                     ¾ του ποτηριού νερό
·                     Λίγο αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
·                     ½ κιλό σπανάκι ή άλλα άγρια χόρτα της προτίμησής σας, πλυμένα και κομμένα
·                     1 ματσάκι μαϊντανό κομμένο
·                     1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο κομμένο
·                     3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
·                     ½ κιλό φέτα
·                     5 αυγά
·                     1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Πλάθουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό νερό για μισή ώρα. Μαραίνουμε τα χόρτα, τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια. Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε τη μισή ζύμη για το κάτω φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται. Προσθέτουμε τη ζύμη κι απλώνουμε καλά από το κέντρο προς τις άκρες. Ανοίγουμε το επάνω φύλλο, το απλώνουμε και δένουμε τις άκρες με το κάτω φύλλο. Ψήνουμε στους 180ο για 45’, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται και κρύα



Μηλόπιτα


Υλικά:
Υλικά για τη ζύμη:
·                     3 κουταλιές σούπας φυτίνη
·                     1 ποτήρι ζάχαρη
·                     5 αυγά
·                     2 ποτήρια αλεύρι
·                     3 κουταλάκια baking powder
Υλικά για τη γέμιση:
·                     ½ βιτάμ
·                     6 μήλα σε φέτες
·                     3 κουταλιές της σούπας άχνη
·                     1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Εκτέλεση: ζυμώνουμε. Αλείφουμε το ταψί με βιτάμ και στρώνουμε τα μήλα. Προσθέτουμε τη ζύμη και ψήνουμε στους 150ο για 40’. Μόλις κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.


Χωριάτικη κρεατόπιτα της Αρκαδίας


Υλικά:
Υλικά για τη ζύμη:
·                     ½ κιλό αλεύρι
·                     ½ κουταλάκι σόδα
·                     1 κουταλάκι baking powder
·                     1 ποτήρι του κρασιού λάδι
·                     1 αυγό
·                     1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
·                     1 φλιτζάνι νερό
Υλικά για τη γέμιση:
·                     ½ κιλό κιμάς (μοσχάρι ή αρνί)
·                     3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
·                     1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
·                     1 ποτήρι του κρασιού λάδι
·                     6 σφιχτά αυτά κομμένα στα 8
·                     2 ποτήρια νερό
·                     αλάτι και αρκετό πιπέρι.
Εκτέλεση: ζυμώνετε και βάζετε τη ζύμη να φουσκώσει ώσπου να γίνει η γέμιση. Ροδίζετε στο λάδι τον κιμά και προσθέτετε το κρεμμύδι και το δυόσμο. Προσθέτετε αλατοπίπερο και το νερό και μαγειρεύετε μέχρι να σωθούν τα ζουμιά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τα αυγά. Χωρίζετε τη ζύμη στα δυο, ανοίγετε το κάτω φύλλο και το τοποθετείτε προσεκτικά σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες απ’ έξω. Προσθέτετε τη γέμιση και το πάνω φύλλο και πλέκετε τις άκρες προς τα μέσα. Ψήνετε στους 150ο μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται και κρύα.


Κόκορας κρασάτος


Υλικά:
·                     1 κόκορας τρίκιλος σε μερίδες
·                     2 τριμμένα κρεμμύδια
·                     5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
·                     ½ ψιλοκομμένες ντομάτες
·                     1 κιλό κόκκινο κρασί
·                     1 φλιτζάνι λάδι
·                     1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
·                     1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
·                     αλατοπίπερο
Εκτέλεση: Ροδίζουμε στο λάδι τον κόκορα, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό και μαγειρεύουμε 90’. Κατόπιν, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο από το ζουμί και το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, κουνώντας καλά για να πάει παντού. Μόλις δέσει η σάλτσα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρεται ζεστός με πουρέ, ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.


Κουνέλι πρωτογιαχνί


Υλικά:
·                     1 κουνέλι γύρω στο 1 ½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
·                     2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
·                     3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
·                     ½ ψιλοκομμένες ντομάτες
·                     1 φλιτζάνι λάδι
·                     1 κουταλιά σούπας ρίγανη
·                     λίγη κανέλα
·                     1 κουταλάκι ζάχαρη ή μέλι
·                     αλατοπίπερο
·                     4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση: αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελαφρά το κουνέλι στο ελαιόλαδο. Με το ίδιο λάδι, μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε για 50’ σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας το νερό. Απομακρύνουμε από τη φωτιά όταν έχει δέσει η σάλτσα.


Γλυκιά κολοκυθόπιτα


Υλικά:
Υλικά για τη ζύμη:
·                     ½ κιλό αλεύρι (προσθέστε και λίγη μαγιά διαλυμένη σε χλιαρό νερό αν το αλεύρι δεν φουσκώνει μόνο του)
·                     1 αυγό
·                     2 κουταλιές σούπας λάδι
·                     ½ ποτήρι νερό
Υλικά για τη γέμιση:
·                     ½ ψιλοτριμμένο κολοκύθι
·                     1 φλιτζάνι κοπανισμένο καρύδι
·                     1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
·                     ¾ φλιτζανιού μέλι
·                     1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
·                     2 ½ κουταλιές κανελογαρύφαλο κοπανισμένο
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30’. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Απλώνουμε το κάτω φύλλο σε λαδωμένο ταψί, με τις άκρες έξω, ρίχνουμε την πίτα, απλώνουμε το πάνω φύλλο και δένουμε τις άκρες τους. Ψήνουμε στους 150ο για 50’ μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Κολοκυθοκορφάδες με φέτα


Υλικά για 6 άτομα:
·                     1 ½ κιλό κολοκυθοκορφάδες, πλυμένες, καθαρισμένες από το νεύρο και κομμένες σε μέτριο μήκος
·                     ½ κιλό κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
·                     1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες
·                     1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
·                     1 ματσάκι χονδροκομμένο μαϊντανό
·                     Μάραθο
·                     8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετάκια
·                     150 γρ. φέτα τρίμμα
·                     αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Μαραίνετε σε βαθιά κατσαρόλα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα υλικά εκτός του τυριού. Σκεπάζετε με νερό και μαγειρεύετε για 45’ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το τυρί, ανακατεύετε κι αφήνετε το φαγητό να βράσει λίγα λεπτά ακόμα. Η συνταγή γίνεται εξ ίσου νόστιμη και με μυζήθρα.



Κεφτέδες παστού μπακαλιάρου


Υλικά:
·                     1 κιλό ξαρμυρισμένος και κομμένος μπακαλιάρος
·                     2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
·                     1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
·                     2 αυγά
·                     ½ κουταλάκι σόδα
·                     αλατοπίπερο
·                     αλεύρι κι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση:
Βράζουμε το μπακαλιάρο για 10’.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεκοκαλίζουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά.
Τηγανίζουμε κουταλιά-κουταλιά σε κεφτέδες.


Δίπλες


Υλικά:
·                     1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
·                     850 γρ. αλεύρι
·                     ½ ποτήρι λάδι
·                     8 αυγά
·                     ξύσμα ενός λεμονιού
·                     1 κουταλιά σόδα
·                     μέλι
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε και αφήνουμε στην άκρη για 45’. Κόβουμε σε κομμάτια κι απλώνουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Χωρίζουμε το φύλλο σε κομμάτια περίπου 15Χ4 εκατοστά. Διπλώνουμε ρολό και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δυο μεριές. Περιχύνουμε με μέλι και καρύδι.




αναδημοσίευση από:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου